Preskoči na vsebino | Preskoči na navigacijo

Osebna orodja

Navigation

Nahajate se tu: Domov / Dogodki / Linux popoldne v Kiberpipi

Linux popoldne v Kiberpipi

Avtor Jure Repinc Zadnja sprememba 12.09.2010 19:39
Dogodek bo potekal 14.9. od 18h dalje. Pričakujemo uporabnike računalnikov z osnovnim predznanjem kateregakoli od Windows namiznih sistemov, ki pa bi se radi spoznali tudi z Linuxom (in se do zdaj še niso). Predstavili bomo Ubuntu in Kubuntu distribuciji (kateri sta si zelo sorodni) in vam pokazali kako se ju uporablja za najpogostejše naloge domačega uporabnika.
Kdaj 14.09.2010
od 18:00 PM do 21:00 PM
Kje Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana
Ime stika
Dodaj dogodek v koledar vCal
iCal

Instalacija ubuntu Linuxa 
Jure bo pokazal, kako se namesti Ubuntu linux sistem na računalnik z že naloženim Windows sistemom (v tem primeru Windows XP). Tako ima uporabnik po končani namestitvi možnost izbire med obema sistemoma. Med namestitvijo bo razložil nekaj razlik v datotečnem sistemu in še druge razlike ampak samo z vidika praktične uporabe.

Predavatelj: Jure Poljšak
O predavatelju: Jure Poljšak se je z Linux okoljem in različnimi distribucijami Linuxa srečal kmalu po gimnaziji. Pred približno tremi leti pa je spoznal še Kubuntu distribucijo, ki ga je pritegnila predvsem zaradi njene enostavne uporabe. Danes uporablja na svojem računalniku izključno Kubuntu.

Upravljanje s paketi v ubuntu linuxu 
Damir bo razložil, kako se v Kubuntu/Ubuntu Linuxu preko grafičnega vmesnika namešča programske pakete. Razložil bo zakaj v Linux-u rečemo "programski paketi" in ne programi in v čem je razlika med temi. Pokazal bo tudi kako se posodablja programske pakete in kako se jih pravilno odstrani. 
Predavatelj: Damir Kučič
O predavatelju: Damir Kučič je sistemski inženir. Administrira videostrežniške in druge sisteme in vse kar spada zraven (skriptanje, računalniška omrežja, varnostne kopije).

Linux namizje Gnome 
Jožko bo pokazal kako se znajti v Gnome namizju, enem od dveh velikih v svetu namiznega Linuxa ter razne trike in izboljšave, če bo ostalo še kaj časa pa tudi značilne programe, ki jih potrebujemo za vsakdanje delo ter razlago vsakdanjih opravil na načine, značilne za to namizje.

Predavatelj: Jožko Škrablin
O predavatelju: Jožko Škrablin je sistemski administrator, poklicno se ukvarja z administracijo Linux strežnikov in vsem kar spada zraven: hranjenje podatkov, varnostne kopije podatkov, monitoring. Eksperimentira tudi na področju računalniških mrež, tako ožičenih kot brezžičnih.

Linux namizje KDE 
Jure bo predstavil KDE namizje, ki se v nekaterih pogledih razlikuje od namizja Gnome, v drugih pa je z njim soroden, ter programje, ki ga uporabnik namizja KDE sreča ob vsakdanjih opravilih.

Predavatelj: Jure Repinc
O predavatelju: Jure Repinc je študent računalništva. Linux uporablja že od zgodnjih gimnazijskih let. Prvi v Sloveniji je začel v Slovenski jezik prevajati Mozillo, kasneje pa Firefox (naslednik Mozille) in celotno KDE namizje. Danes poleg prevajanja sodeluje tudi v društvu LUGOS in se vedno več ukvarja tudi s programiranjem: največ pri KDE in igri Thousand Parsek.

15 minut o multimediji z Linuxom 
Jure bo na kratko predstavil predvajalnike, ki so na voljo uporabnikom Linuxa, ter razložil občasne težave z lastniškim programjem kot je naprimer Adobe-ov Flash predvajalnik, ter prednosti in slabosti Linuxa kot osnove za multimedijski predvajalnik.

Predavatelj: Jure Koren
O predavatelju: Jure Koren uporablja Linux kot namizni sistem odkar ga je prvič namestil pred več kot petnajstimi leti. Znanje, ki ga je pridobil z eksperimentiranjem na domačem računalniku, mu omogoča da načrtuje, postavlja in vzdržuje velike na Linuxu temelječe sisteme in se ukvarja tudi s programiranjem za Linux in splet.

Lokacija Kiberpipe

Več informacij o tem dogodku...

Akcije dokumenta

shranjeno pod: , , , , ,
Vabilo

Vabimo vas k sodelovanju pri ustvarjanju spletne strani društva Lugos.

Vsak prijavljen uporabnik lahko doda novico ali pa dogodek.

Prijavite se


Ali ste pozabili geslo?
Lugos drugje

Lugos je prisoten tudi drugje v medmrežju:.

« April 2024 »
April
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930