Preskoči na vsebino | Preskoči na navigacijo

Osebna orodja

Navigation

Nahajate se tu: Domov / Lugos / O društvu / Zapisniki / Sestanek upravnega odbora z dne 17. november 2005

Sestanek upravnega odbora z dne 17. november 2005

Avtor zopeadmin Zadnja sprememba 08.09.2007 08:04
Sestanek upravnega odbora z dne 17. november 2005 ob 18:00 na Litijski 51

ZAPISNIK

SESTANKA UPRAVNEGA ODBORA DRUŠTVA LUGOS

dne 17. 11. 2005 ob 18:00 na Litijski 51

Pričetek: 20:13
Zaključek: 22:43

Prisotni: Jure Čuhalev, Aleš Košir, Uroš Bogataj (Pegasos, odšel po svoji predstavitvi), Boštjan Müller (prišel ob 20:22, odšel ob 22:05), Andrej Vernekar, Boštjan Janežič, Miha Tomšič (prišel kakšno uro po pričetku), Nejc Škoberne (zapisnikar).

1. Uroš Bogataj in PEGASOS Uroš B. je najprej predstavil računalnik PEGASOS:

Razložil je, da uporabljajo PowerPC procesorje - tako sta procesor in matična plošča enaka kot pri Apple računalnikih, ostale komponente pa so načeloma drugačne. S seboj je prinesel tudi primerek takega računalnika. Zaradi tehničnih težav si je bilo mogoče ogledati le strojno opremo. PEGASOS računalniki naj bi bili primerni predvsem kot omrežne delovne postaje ter za manjše strežnike (privzeto vsebujejo 2 mrežni kartici), poleg tega pa ga nameravajo uveljaviti tudi kot namenski računalnik (avtomobili, druga oprema). Razširjen je na Švedskem, v Luksemburgu ter zadnje čase tudi na Kitajskem. Po besedah Uroša B. naj bi bila to "prva hardversko odprta platforma"; BIOS in firmware za posamezne naprave naj bi bila odprtokodna programska oprema. Primarni operacijski sistem je MorphOS, ki je "deloma odprt, deloma zaprt", prenaložen pa pride na sistemu tudi Linux (podprti so Debian, YellowDog, Gentoo, Mandriva, SuSE, ...). MorphOS se prevaja v slovenski jezik.

Uroš B. je tudi povedal, da naj bi za PEGASOS računalnike zanimanje v Sloveniji bilo, vendar pod "določenimi pogoji": poslovenjenje sistemske programske opreme - tukaj naj bi v poštev prišel LUGOS.

Aleš K. je predlagal, da Uroš B. za društvo LUGOS priskrbi 2, oz. najmanj 1 računalnik PEGASOS, da bi Moštvo Pingo poskusilo usposobiti distribucijo Pingo na tej platformi. Uroš B. je povedal, da je to sicer mogoče, vendar pod nekaterimi pogoji (pošiljanje mesečnih poročil o dogajanju).

Sklenjen je bil načelen dogovor: ko se društvu LUGOS priskrbi ustrezno strojno opremo, se bodo dogovori v tej smeri nadaljevali.

2. OpenOffice.org konferenca v Kopru

Jure Č. je na kratko poročal o konferenci:

Konferenca je bila velik uspeh. Udeležilo se je je nekje do 300 ljudi, od tega je bila večina tujih predavateljev. Ljudje so masovno bojkotirali konferenco IBLOC; OpenOffice.org konferenca je ponujala več in zastonj. Samo podjetje Sun je prispevalo 100-150 svojih ljudi, druga polovica je bila večinoma zunanjih obiskovalcev. Predavanja so bila na zelo visokem nivoju. Prišlo je tudi podjetje Intel, saj ima bojda velik interes v OpenOffice.org. Prišla je tudi ena PR-ovka iz Googla, en Debian razvijalec, Tim Bray in še druge avtoritete OSS. Vsi s(m)o bili navdušeni nad medijsko pokritostjo Kiberpipe. "Streamalo" se je posamezne "tracke", časopis je izhajal dnevno, spletni portal, planet za bloge. Robert je bil zadovoljen.

Jure Č. je še opozoril, da je potrebno Kiberpipi plačati stroške.

Ostali člani UO so izkazali navdušenje nad trudom, ki ga je Jure Č. vložil v konferenco, predvsem v promocijo društva LUGOS.

3. Poročilo projekta Pingo

Denar za 75% refundacijo stroškov za projekt Pingo je prišel na račun LUGOSa. Aleš K. je poslal finančno poročilo o projektu.

Ugotovitev: pregledati je treba stanje vseh računov, ki so bili doslej prejeti in izplačani v zvezi s projektom Pingo.

Dogovor: dne 4. 12. 2005 (rezervni datum: 11. 12. 2005) bo .

Dogovor: za prejavalsko skupino se odobri nakup monitorja LCD (http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/product.asp?pf_id=504061&dept_id=170) na stroške društva.

4. Wikipedija

Jure Č. je poročal, da je celotna zadeva šla skozi brez posebnih težav in ugotavlja, da čim več žigov je na dokumentaciji, tem bolje. Wikipedija je poslala vse originalne račune, ki jih je Jure Č. že dal v fascikle. Računi bodo na < pregledu računov >.

Roman Maurer ter Primož Peterlin bosta stopila v stik z mag. Guštinom (podsekretar na ministrstvu za visoko šolstvo) - ugotoviti je potrebno kako lahko ministrstvo pomaga Wikipediji in kaj lahko Wikipedija lahko pripravi za ministrstvo. Sestanek naj bi bil približno čez 14 dni. Roman Maurer bo poročal. Šlo naj bi za dolgoročno, strateško sodelovanje.

5. Kiblix 2005

Boštjan J. je poročal, da je Kiblix 2005 "popolnoma uspel". Obe liniji sta bili sicerna koncu združeni - bilo je več predavateljev kot poslušalcev. Po starosti je bila publika mešana, Miha T. pravi, da je bilo več starejših. Prostor je lep in uporaben. Kiblix naj ne bi zadovoljivo opravil svoje naloge - ni bilo dovolj reklame. Predavatelji so bili v redu, program je potekala po načrtih, dovolj je bilo opreme. Sprašujemo se: je problem tudi v tem, da taki dogodki niso več tako "moderni"?

Nasvet Jureta Č.: za naslednjič pogovor z Andražem Torijem, saj je sposoben narediti dobro reklamo. Za drugo leto bi bilo treba z organizacijo začeti prej; že januarja? Treba pa bo predvsem razmisliti glede oblike dogodka.

Ugotovitev: stanje glede stroškov ni jasno? Boštjan J. bo poizvedel glede tega.

6. Linux namestitvena delavnica - Pingo karavana v Kopru

Aleš Košir je poročal, da je dogodek popolnoma uspel: bilo je veliko pomoči, mesec v naprej so bile pripravljene prosojnice. Sklenjen je bil dogovor s predavatelji ki so dobili po 20.000,00 SIT v strojni opremi, plačano pot (organizirano) ter 1x kosilo ter večerjo. Prostori so bili lepi, opremljeni, vsi so se zelo potrudili. Glede tega ni bilo težav. Na koncu je bilo skupno od približno 30-40 ljudi, kar je manj od pričakovanega števila, glede na to, da je bilo narejene veliko reklame. Predavanja so bila zelo dobro pripravljena. Ena paralela je posneta, na drugi pa je posnet zvočni zapis predavanja Jureta Pečarja, poleg tega so vse prosojnice dostopne na internetu. Pričakovali so sicer več ljudi, vendar je bilo večer prej in na dan dogodka Martinovo. Prijave so bile tudi po Internetu, kjer so ljudje pustili tudi telefonske številke. Sklenjeno je bilo, da se ljudi, ki niso prišli, vpraša, zakaj niso prišli.

Ugotovitev: potrebuje se Pingo Live distribucija.

Dogovor: pripravil jo bo Jure Č, Miha mu bo poslal e-pošto glede tega.

Aleš K. je napovedal, da bo naslednji tak dogodek - karavana - 8. aprila 2005, ponovno v Kopru. Prav tako je opozoril, da bo od 19.-23. 12. v ŠC Ptuj "teden matematike", kamor je povabljena tudi Wikipedija. Vsi, ki bi imeli kaj predstaviti, se lahko zadeve udeležijo; tamkajšnji ljudje so zelo navdušeni nad Pingotom. Aleš K. ne more.

Dogovor: Jure Č., Miha T. in mogoče Boštjan M. bodo dogodek obiskali.

Aleš K. predlaga, da se na Ptuju spomladi organizirati tudi Linux namestitveno delavnico - Miha T. bo ocenil, kdaj točno bi bilo to primerno. Nadalje predlaga, da bi bilo potrebno podoben dogodek organizirati tudi v Murski Soboti, saj je Renato Lukač nad to idejo navdušen in tudi ima ekipo, ki bi bila pripravljena pomagati pri organizaciji.

7. LinuxDay v Trstu

Aleš K. in Renato Lukač gresta v Trst s prosojnicami. To bo zelo velik Linux dogodek, ki se bo simultano odvijal v 100 krajih po Italiji.

8. Linux dan 6

Ugotovitev: je bil super.

9. GNU/Linux forum

Aleš K. in Mitja Koželj (Housing) sta se dobila ter se dogovorila, da bo poslal predlog za način sodelovanja. Boštjan M. je pogodbo od Linux konference vzel in priredil.

Boštjan M. ter Aleš K. sta razložila: gre za podoben princip kot pri Linux konferenci - Housing prevzame vso logistiko, finančno odgovornost, LUGOS pa organizira program in predavatelje (?). LUGOS dobi: polovico dobička, 1-2 poti na tujo konferenco, brezplačne udeležbe, zelo poceni študentske karte. Datum je že določen. Boštjan M. je še dodal, da bi naj dogodek bil brez slovenskih predavateljev - v tem smislu bo to kombinacija z Linux dnevom, kjer pa naj bi bli samo slovenski predavatelji.

Dogovor: Počaka se, da bo finančni načrt tako narejen, da bo v redu, torej da bo od dogodka nek dobiček.

10. Projekt OKO

Aleš K. je povedal, da člani Lugosa aktivno sodelujejo pri projektu OKO, kjer trenutno želijo pojasniti pomen ene referenčne slovenske distribucije. Taka je bila doslej distribucija Pingo in želi taka tudi ostati. Razvoj Pinga se nadaljuje. Razvijalci Pinga potrebujejo pomoč učiteljev pri definiranju lastnosti šolskih strežnikov in delovnih postaj.

Aleš K. je obvestil, da bo naslednji sestanek za OKO naslednji četrtek, 24. 12. 2005, ob predvidoma 17h.

11. Poštni seznam odbor-list

Ugotovitev: LUGOS-ORG ni preveč živ seznam.

Jure Č. je posredoval idejo Andraža Torija: na poštni seznam odbor-list se da koga, ki izrazi zanimanje za pomoč (npr. Luka Čehovin ter Gašper Žejn), da vidita kaj se dogaja in kdaj lahko priskočita na pomoč - na ta način da bo tudi spletna stran društva bolj aktualna. Poleg tega bi bil nekdo, ki bi bil npr. pol leta na odbor-list, bolj seznanjen z delovanjem društva, in zato tudi primernejši za prevzem kakšne funkcijo. Boštjan M. in Aleš K. nista bila najbolj navdušena nad idejo, zato sta predlagala naslednje:

Dogovor: preselimo se na LUGOS-ORG - vse razen finančnih (za UO zaprtih) zadev. Nejc Š. bo tisti, ki bo skrbel za disciplino.

12. Novi člani

Sklep: "UO potrjuje člane, katerih privilno izpolnjene prijavnice so prispele in so potrjene."; ZA: 4, PROTI: 0

13. Slovenizacija

Andrej V. je poročal: trenutno stanje: dela se na KDE 3.5 (KDE skupina). Začeli so s prenovo LUGOS spletnih strani strani (slovenizacija). Zaenkrat imajo vse kar potrebujejo, razmišljajo, da bi pritegnili nekoga, ki zna delati s podatkovnimi bazami, da bi naredili slovarček, ki bi bil bolj uporaben. Jure Č. na tem mestu omeni že obstoječo rešitev - vmesnik, ki bi rešila ta problem. To bi bilo za res standardizirane stvari z več možnimi variantami.

Dogovor: Jure Č. bo ta vmesnik postavil.

Andrej V. nadaljuje: Matej Urbančič se je javil, da bi prevajal GNOME; in to ne samo on. Problem naj bi bil, da nimamo GNOME koordinatorja - Matjaž Horvat? KDE skupina bo pridobila 3. CVS dostop za Terpinca, da bo lahko prevajal. Jure Č. je pridobil Fedora CVS dostop do prevajalskih modulov, tako da se jo dá direkt v CVS prevajati. Za FC5 je znan deadline - spomladi bo "stringfreeze". Jure Č. dodaja, da pri FC5 manjka cca. 4k nizov (untranslated) + 1.5k (in process).

Andrej V. je napovedal, da bo stopil v stik z ljudmi pri Ubuntu.si, saj naj bi se na lastno pest lotili prevajati nekatere stvari.

Agenda naj bi se ponujala, da bi pomagala pri OO.org 2 pomoči - lektoriranje? Robert Ludvik naj bi bil v stiku z njimi.

Ugotovitev: Smartyja bi bilo smiselno razširiti.

Ideja: prevajalni sistemi. Nekateri programerji/administratorji so se javili, da bi ta sistem postavili. Vprašanje ali se to potrebuje. Če se s tem dobi nov nabor prevajalcev, bi bilo to koristno, Andrej V. pa dodaja, da bi lahko v nasprotnem primeru bilo od tega več škode kot koristi.

Jure Č. je še povedal, da ima Kiberpipa novo učilnico in da bi lahko konec zime organizirali predavanje (in recimo tudi delavnico) za prevajanje. LUGOS bi prispeval hrano in pijačo za slovenizatorje. Kiberpipa bi dala ven flyjerje ki bi se razdelili fakultetah.

Dogovor: najprej je potrebno narediti program. Andrej V. bo glede tega razmislil in poslal Juretu e-pošto.

14. LUGOS Majice

Ugotovitev: zelene so pretemne.

Aleš K. je sporočil, da se jih je v Kopru nekaj razdelilo Mihu in ekipi.

15. Oprema

Za potrebe prevajalcev (Martina Srebotnjaka) se dodeli en LCD monitor.

16. Razno:

Aleš K. poroča: sodelovanje pri dosedanjih tekmovanjih iz znanja Unixa (Linuxa) je bilo prekinjeno zaradi bistvenih sprememb pri načinu dela s strani ZOTKS. Išče se načine za nadomestke. Dne 16. 11. 2005 je bil sestanek (Roman Maurer, Borut Žnidar, Marjana Plukavec, Aleš Košir), na katerem so prišli do predloga o izvedbi tekmovanja iz pisanja kakovostnih prispevkov za Wikipedijo za razrede srednjih šol. Šolski razredi bi tekmovali, kdo bi prispeval več v Wikipedijo, najboljši razred bi bil nagrajen s sponzoriranjem končnega izleta. Roman Maurer se boji, da članki ne bodo dovolj kvalitetni in bo nastalo več škrbin kot koristi.

Akcije dokumenta

Vabilo

Vabimo vas k sodelovanju pri ustvarjanju spletne strani društva Lugos.

Vsak prijavljen uporabnik lahko doda novico ali pa dogodek.

Prijavite se


Ali ste pozabili geslo?
Lugos drugje

Lugos je prisoten tudi drugje v medmrežju:.

« April 2024 »
April
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930