Preskoči na vsebino | Preskoči na navigacijo

Osebna orodja

Navigation

Nahajate se tu: Domov / Novice / Božiček prinesel jedro Linux 2.6.28

Božiček prinesel jedro Linux 2.6.28

Avtor Jure Repinc Zadnja sprememba 26.12.2008 20:06
Novo jedro Linux 2.6.28 prinaša prvo stabilno različico novega datotečnega sistema Ext4, upravljalnik pomnilnika na grafičnih karticah (GEM), podporo za tehnologijo Ultra-Wideband (UWB), izboljšano skalabilnost in performance upravljanja s pomnilnikom, sledilnik zaganjanja, varovanje trdih diskov pred udarci, podporo za omrežni protokol Phone Network (PhoNet), podporo za transparentne posredniške strežnike in zvrhan koš drugih novosti, novih gonilnikov, popravkov in izboljšav.
Božiček prinesel jedro Linux 2.6.28

Božična maskota Linuxa

Datotečni sistem Ext4 je nazaj združljiv nadomestek za obstoječi Ext3. Omogoča večji datotečni sistem (do 1 EB = 1.048.576 TB) in večje datoteke na njem (do 16 TB) s po novem neomejenim številom podmap. Novost je tudi zakasnjeno dodeljevanje prostora in dodeljevanje prostora za več blokov obenem. Pri dodeljevanju je tudi hitrejši, saj za to uporablja izboljšane algoritme. Hitrejše je tudi preverjanje datotečnega sistema in vodenje dnevnika za datotečni sistem. Vodenje dnevnika je poleg tega še robustnejše. Več si lahko preberete v posebnem članku o Ext4.

Strojna oprema za prikaz grafike na naših računalniških zaslonih se je v zadnjih letih močno spremenila in pridobila ogromno računsko moč. Da bi to moč v Linuxu čimbolj ukrotili in učinkoviteje izkoristili poteka več projektov. En pomembnejših, od katerega so odvisni mnogi drugi, je upravljalnik grafičnega pomnilnika - GEM (Graphic Execution Manager). Začeli so ga razvijati pri podjetju Intel in zaenkrat je edini gonilnik, ki ga uporablja i915.

Ultra-wideband (UWB) je široko-pasovna radijska tehnologija z nizko porabo energije za komunikacijo od točke do točke. Optimizirana ja za uporabo znotraj prostora (480 Mb/s na 2 m, 110 Mb/s na 10 m). Služi kot prenosni nivo za ostale protokole kot so brezžični USB, protokol WiMedia (Ethernet/IP prek UWB) in v prihodnosti tudi Bluetooth ter FireWire. Ta različica Linuxa dodaja kodo za implementacijo sklada UWB in pisanje gonilnikov za brezžični USB.

Več modernih prenosnikov ima vgrajenih merilnike pospeškov. Te lahko uporabimo za zaščito trdih diskov pred udarci ob padcu. V tem primeru lahko novo jedro Linuxa disku pošlje posebni ukaz za zaustavitev diska in parkiranje bralno/pisalnih glav. S tem se trdi disk zavaruje pred morebitnimi poškodbami.

Podrobnosti o ostalih novostih v novem jedru si lahko preberete v članku na Kernel Newbies. Za prenos se odpravite na domačo stran jedra Linux.

Akcije dokumenta

Navigacija
Vabilo

Vabimo vas k sodelovanju pri ustvarjanju spletne strani društva Lugos.

Vsak prijavljen uporabnik lahko doda novico ali pa dogodek.

Prijavite se


Ali ste pozabili geslo?
Lugos drugje

Lugos je prisoten tudi drugje v medmrežju:.

« Marec 2024 »
Marec
PoToSrČePeSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031