Preskoči na vsebino | Preskoči na navigacijo

Osebna orodja

Navigation

Nahajate se tu: Domov / Novice / Izšlo namizno okolje KDE 4.1

Izšlo namizno okolje KDE 4.1

Avtor Jure Repinc Zadnja sprememba 30.07.2008 14:14
Skupnost razvijalcev pri prostem in odprto-kodnem projektu KDE je izdala težko pričakovano različico KDE 4.1. V tej različici se je med drugim vrnil paket programov za upravljanje z zasebnimi podatki KDE PIM, namizna lupina Plazma je doživela ogromno izboljšav, dodanih pa je bilo tudi precej novih programov in funkcij za obstoječe programe. Namizno okolje in programi so v precejšnji meri prevedeni tudi v slovenščino. KDE 4.1 je druga izdaja namizja in programov iz serije KDE 4 in je prva, ki je namenjena tudi zgodnjim uporabnikom (early adopters) in ne samo razvijalcem.
Izšlo namizno okolje KDE 4.1

KDE 4 Logotip

Poleg vrnitve paketa programov KDE PIM za upravljanje z zasebnimi podatki (e-pošta, organizator, bralnik virov RSS, ...) med novimi programi lahko najdete preprost predvajalnik videa Dragon Player, binarni urejevalnik Okteta, fizikalni simulator Step, pregledovalnik sistemskih dnevnikov KSystemLog in nekaj novih iger (KDiamond, Kollision, KBreakOut in Kubrick). Prevajalcem delo olajša novi program Lokalize.

Namizje v KDE 4.1

Tudi izboljšav je ogromno. Namizna lupina Plazma ima nov sistem za nastavljanje pultov in nov koncept za prikaz vsebine katerekoli mape z računalnika ali z omrežja na namizju. Upravljalnik datotek Dolphin je dobil podporo za zavihke in drevesni prikaz map. Namizni globus Marble sedaj zna prikazovati proste karte s spletne strani OpenStreetMap. Upravljalnik oken KWin ima nekaj novih namiznih učinkov, npr. za preklapljanje med okni in pa zelo popularna »želatinasta okna«.

Za razvijalce je na voljo podpora razvoju programov v programskih jezikih Python in Ruby (poleg C++ seveda). Ker pa se KDE širi z Linuxa in UNIX-ov tudi na ostale operacijske sisteme, je razvijalcem prvič na voljo tudi podpora za razvoj in poganjanje KDE programov na Mac OS in Windows. Novo je tudi ogrodje Akonadi za hranjenje podatkov povezanih z upravljanjem zasebnih informacij.

V slovenščino smo pri društvu LUGOS uspeli prevesti približno 73% namizja in programov. Pri tem nas denarno podpira tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Več o novi različici in navodilih za brezplačen prenos si lahko preberete v Najavi izida KDE 4.1, kjer so na voljo tudi zaslonski posnetki.

Povezani prispevki
Izšlo je namizje KDE 4.0.0

Akcije dokumenta

Navigacija
Vabilo

Vabimo vas k sodelovanju pri ustvarjanju spletne strani društva Lugos.

Vsak prijavljen uporabnik lahko doda novico ali pa dogodek.

Prijavite se


Ali ste pozabili geslo?
Lugos drugje

Lugos je prisoten tudi drugje v medmrežju:.

« Marec 2024 »
Marec
PoToSrČePeSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031