Preskoči na vsebino | Preskoči na navigacijo

Osebna orodja

Navigation

Nahajate se tu: Domov / Novice / Dan proste programske opreme 2012

Dan proste programske opreme 2012

Avtor Jure Repinc Zadnja sprememba 10.09.2012 13:17
15. septembra se vsako leto po vsem svetu praznuje dan svobodne programske opreme. Za ta dan so pri FSF Europe Fellowship Slovenia prpravili delavnico Free Your Android. Dogodek se bo od 14:00 ure dalje odvijal v Kiberpipi. Ves čas bo potekalo tudi druženje in debata o prosti programski opremi, odprtih standardih in vseh sorodnih temah.
Dan proste programske opreme 2012

Software Freedom Day

V soboto, 15. septembra se bo po vsem svetu praznovalo Software Freedom Day, in prvič tudi v naši ljubi kokoški!

Za prvič smo si skupaj zadali dva cilja:

  • pomagati Android uporabnikom, da se iztrgajo kontroli proizvajalcem in sami krotijo svojo napravo; in pa
  • povezati širšo skupnost ter posameznike v živo ter spodbuditi debato o prostem programju nasploh ter kje koga čevelj žuli.

Vabljeni torej v Kiberpipo (Kersnikova 6, Ljubljana), v soboto 15.9. ob 14h!

Vzporedno bosta na ta dan prostega programja tekla dva dogodka in sicer:

Free Your Android delavnica

Ob dnevu prostega programja (Software Freedom Day) imamo priložnost osvoboditi svoj Android. Kiberpipo bo obiskal Erik Albers iz FSFE (Free Software Foundation Europe). V okviru kampanje Free Your Android bo obiskovalcem skupaj z Jernejem Viragom pomagal osvoboditi njihove Android naprave.

Android je na Linuxu temelječ prosti operacijski sistem, ki je na večini naprav prednaložen z lastniškim zaprtokodnim programjem in gonilniki, pogosto zbira podatke uporabnikov in jih pošilja tujcem. Teh aplikacij in storitev pogosto ni mogoče preprosto odstraniti. Na delavnici vam bomo pomagali poskrbeti, da bo na vašem mobilniku tekla samo CyanogenMod s prosto programsko opremo, ki bo z vašimi podatki delala točno tako, kot vi želite. Vaš Android ne bo več potreboval Google računa za delovanje, preverjene odprokodne aplikacije pa boste prenesli z repozitorija F-Droid, za povrh vsega pa bo skoraj gotovo odzivnejši in hitrejši.

Če se želite udeležiti delavnice, boste potrebovali svojo Android napravo, prenosni računalnik in ustrezni USB kabel. Pred udeležbo vas prosimo, da:

  • preverite, če CyanogenMod podpira vašo napravo; in
  • sporočite točnega proizvajalca in model svojega mobilnika Jerneju Viragu <mavrik AT kiberpipa DOT org>, da vam bomo lažje pomagali.

Pri ponovni namestitvi Androida bomo poskrbeli za varnostne kopije, a zavedajte se, da boste pri posegu deloma izgubili garancijo proizvajalca in da lahko tudi izgubite vse podatke na napravi.

Pocukaj me za rokav

Z namenom zbliževanja prosto-programske skupnosti in posameznikov, ki jih zgolj zanima ta ali on program ali kako nekaj storiti s prostim programjem, smo se odločili za nov, čeprav zelo domač, pristop — pridi in pocukaj nekoga za rokav!

V glavnem prostoru Kiberpipe se bomo ležerno družili tako predstavniki različnih organizacij, ki so povezane s prostim programjem, kot interesirani posamezniki. Da bodo spontane debate lažje stekle, bo na voljo tabla na katero bo lahko vsak pogledal kateri program ali projekt kdo obvlada in tudi sam napisal kaj ga zanima. In če te glede nečesa čevelj žuli, samo pogledaš kdo kaj ve o tem in greš in ga pocukaš za rokav.

Da se bo lažje prikazalo programe in pa rešilo probleme kar na mestu, bo na voljo par računalnikov. Če želi kdo prinesti lasten računalnik, da pokaže kaj zanimivega oz. kje ima probleme, pa je seveda nadvse dobrodošel.

Akcije dokumenta

Navigacija
Vabilo

Vabimo vas k sodelovanju pri ustvarjanju spletne strani društva Lugos.

Vsak prijavljen uporabnik lahko doda novico ali pa dogodek.

Prijavite se


Ali ste pozabili geslo?
Lugos drugje

Lugos je prisoten tudi drugje v medmrežju:.

« Julij 2024 »
Julij
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031